Το Πλωμάρι, πιο γνωστό ως περιοχή του Πλωμαρίου, αποτελείται από τη μικρή πόλη του Πλωμαρίου και τα χωριά Ακράσι, Αμπελικό, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Πλαγιά και Τρίγωνα.

Η πόλη του Πλωμαρίου είναι μια νησιωτική πόλη με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

Είναι μια μικρή πόλη 3800 κατοίκων. Χτίστηκε το 1845. Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη γύρω από το παλιό ιστορικό κέντρο και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από τις γειτονιές Πλάτανο, Αγία Παρασκευή, Ταρσανά, Αγορά, Προάστιο, Προφήτης Ηλίας.

Ανατολικά του Πλωμαρίου και 2 χιλιόμετρα από αυτό, θα βρούμε το θερινό θέρετρο του Αγίου Ισίδωρου και δυτικά του Πλωμαρίου τη γραφική περιοχή Αμμουδέλι.

Στο λιμάνι του Πλωμαρίου συναντάμε τη γειτονιά Ταρσανά (παλιό ναυπηγείο) όπου τον περασμένο αιώνα κατασκευάζονταν ιστιοφόρα με ειδικές τεχνικές από έμπειρους εργάτες για την αγορά του Αιγαίου.

Εδώ βρίσκουμε το Πνευματικό Κέντρο που στεγάζεται σε ένα κτίριο μιας παλιάς σαπωνοποιίας.

Ο καιρός όλο το χρόνο είναι ο καλύτερος στις νησιωτικές περιοχές. Ήπιοι χειμώνες, όμορφη άνοιξη, δροσερό καλοκαίρι και ένα αξέχαστο αιγαιοπελαγίτικο φθινόπωρο.

Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να επισκεφτείτε το Μουσείο Ούζου, το Πολιτιστικό Κέντρο και να εκτιμήσετε την αρχιτεκτονική, να απολαύσετε τις τοπικές παραδόσεις και προϊόντα.

Η πόλη διαθέτει «Μουσείο Ούζου» (στην Ποτοποιία Βαρβαγιάννη) όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν παλιούς αποστακτήρες και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ούζου, ετικέτες από διάφορες μάρκες τοπικού σαπουνιού, καθώς και εμπορική αλληλογραφία ιδιοκτητών σαπωνοποιείων με ξένους αγορές. .

Στην αίθουσα του μουσείου λειτουργεί επίσης συνεχής έκθεση φωτογραφιών των ντόπιων σκαφών, καθώς η περιοχή διέθετε σημαντικό εμπορικό στόλο με τον οποίο οι Πλωμαριώτες πλοιοκτήτες έπλεαν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στο Πλωμάρι, με πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με σουβενίρ.

Στο Πλωμάρι κατασκευάστηκε πρόσφατα μια μικρή μαρίνα χωρητικότητας 60 σκαφών.

Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η «Γιορτή του Ούζου», η Ναυτική Εβδομάδα και η «Βενιαμίνια».